Problems registering at AoCZone?
You can try resending activation email. If that doesnt work you can send an email here. If you forgot your password click here.
 Main Menu

 ForumsSearch »

 SY Nations Cup 2017

 Escape Gaming

 Badlands Masters

 AoC Recorded Games

 AoE2HD Recorded Games

 AoFE Recorded Games

 Major Past Tournaments

 Auto downloadedFind »

 Users currently online
Staff (1)
Members (33)
»  ANGA
»  Bacan
»  htc
»  Janik
»  lkhby
»  makal
»  mazq
»  pexi
»  Shay
Guests (72)

 AoC Clans Add yours »

 Links

 Ads

Problem in RG

Moderator:  whack

Advertisement from Google 
 

Re: Problem in RG

Postby  scripter64 » Thu Jan 02, 2014 12:41 pm

Let's ignore recs for a moment and see if the game can actually start normally. Questions:
1. Did you install the game from your retail CDs?
2. What folder is it installed to? ("C:\Program Files (x86)\Microsoft Games\Age of Empires II", etc.)
3. Is this a laptop computer with a dual GPU (integrated intel + nvidia/amd graphics)?
4. Are you playing in windowed mode or fullscreen?
5. What screen resolution is your desktop set to?

Please confirm your game resolution in the main menu options. After that, try to start a single player game against computer players and let me know what happens. If it crashes, please pastebin the crash report.

You can get a crash report by following these steps:
1. run "eventvwr.msc" (Event Viewer) from the start menu
2. on the top-left of the Event Viewer window, select Event Viewer->Windows Logs->Application
3. on the top-center, you'll see a list of events (Information, Error, Warning, etc.) sorted by time
4. find and select the Error event that matches the time of your game crash
5. copy the information shown at the bottom of the window and paste it here

Random google image of the Event Viewer: click here

An example:
Faulting application name: age2_x1.exe, version: 0.7.26.809, time stamp: 0x3b7433ec
Faulting module name: age2_x1.exe, version: 0.7.26.809, time stamp: 0x3b7433ec
Exception code: 0xc0000005
Fault offset: 0x00163dd5
Faulting process id: 0xa04
Faulting application start time: 0x01ce285e99d00724
Faulting application path: C:\Program Files (x86)\Microsoft Games\Age of Empires II\age2_x1\age2_x1.exe
Faulting module path: C:\Program Files (x86)\Microsoft Games\Age of Empires II\age2_x1\age2_x1.exe
Report Id: 35fb48bd-9452-11e2-93b0-4c72b9035dae


As for showing rec files, yes, in-game, you'll only see mgz format recs while in v1.4. The same should apply to Forgotten Empires, so if you see mgx files listed while playing AoFE, your installation is probably corrupted. Despite showing only mgz in-game, you can still double-click them from the SaveGame folder to open mgx files with v1.4 (it will switch itself to v1.0c to open them).
 scripter64
 
Posts: 635
Joined: May 22, 2011
 
 

Re: Problem in RG

Postby  Ash2538 » Sat Jan 18, 2014 8:14 pm

Hey.. my god sorry for huge delay in response: was out of the country on xmas vacay with the fam.

Holy &*@%%$ that's a lot of technical stuff :P. Forgive me, I'm not even close to as computer savvy as you obviously are but I'll do my best to give the information you requested. In order,


1. Did you install the game from your retail CDs?

No. I don't have AgeII HD or anything. I did buy the game a decade ago when it came out but couldn't find the install CDs or anything from so long ago so I downloaded and installed from the internet. Can't remember if it was cracked or just free game cuz it was so old or whatever.. definitely a lot of patches and stuff installed with it tho (force desktop res. in game, map packs, online patches, pussywood etc. etc.)


2. What folder is it installed to? ("C:\Program Files (x86)\Microsoft Games\Age of Empires II", etc.)

Yes that. :P
Exactly that path.


3. Is this a laptop computer with a dual GPU (integrated intel + nvidia/amd graphics)?

Ahahah.. ahhh.. now you're makin me look bad.
Yes, it IS a laptop.
dual GPU? I have no clue.. don't think so though. I did a google search to see if I could learn how to find out and what I was "told" was to run "dxdiag" and check the left panel of the display tab or, alternatively, to open device manager and expand the display adapter drop down.

In dxdiag the information displayed was as follows:

Name: Mobile Intel(R) 4 Series Express Chipset Family
Manufacturer: Intel Corporation
Chip Type: Mobile Intel(R) 4 Series Express Chipset Family
DAC Type: Internal
Approx. Total Memory: 1759 MB
Current Display Mode: 1366 x 768 (32 bit) (60 Hz)
Monitor: Generic PnP Monitor

DirectDraw Acceleration: Enabled
Direct3D Acceleration: Enabled
AGP Texture Acceleration: Enabled

Notes: No Problems Found.

In device manager it simply said: Mobile Intel(R) 4 Series Express Chipset Family

so I'm guessing NOT dual GPU? but either way hopefully that helps?


4. Are you playing in windowed mode or fullscreen?

Fullscreen. (Yay! Easy one!)


5. What screen resolution is your desktop set to?

1366 x 768 (wish I could make it bigger for better gameplay)


Please confirm your game resolution in the main menu options.

1024 x 768 (middle resolution)

In 1.4 I notice it has many other display options.. it is set to 1366 x 768 right now (desktop resolution).


After that, try to start a single player game against computer players and let me know what happens.

Did this as part of my own testing already. Have played entire single player skirmish matches against the computer.. haven't tried campaign at all though if that matters? Game runs fine in skirmishes for all versions / launchers I have installed EXCEPT 1.4. When I tried on 1.4 the game crashed instantly...


As for the crash report stuff I assume that was intended for my use if the game crashed when trying to run single player? This is that crash report:

General Tab:

Fault bucket 8324082, type 17
Event Name: APPCRASH
Response: None
Cab Id: 0

Problem signature:
P1: age2_x1.4.exe
P2: 0.7.26.809
P3: 3b7433ec
P4: age2_x1.4.exe
P5: 0.7.26.809
P6: 3b7433ec
P7: c0000005
P8: 000db01a
P9:
P10:

Attached files:
C:\Users\HP\AppData\Local\Temp\WER5498.tmp.version.txt

These files may be available here:
C:\Users\HP\AppData\Local\Microsoft\Windows\WER\ReportArchive\Report1559734e


Details Tab:

System

- Provider

[ Name] Windows Error Reporting

- EventID 1001

[ Qualifiers] 0

Level 4

Task 0

Keywords 0x80000000000000

- TimeCreated

[ SystemTime] 2014-01-18T19:09:10.000Z

EventRecordID 32989

Channel Application

Computer SPHINX

Security


- EventData

8324082
17
APPCRASH
None
0
age2_x1.4.exe
0.7.26.809
3b7433ec
age2_x1.4.exe
0.7.26.809
3b7433ec
c0000005
000db01a


C:\Users\HP\AppData\Local\Temp\WER5498.tmp.version.txt
C:\Users\HP\AppData\Local\Microsoft\Windows\WER\ReportArchive\Report1559734e



All the same, I double-clicked a .mgz file in the savegame folder (since I knew age would crash as always if I did that) and went to event viewer right afterwards. This is that crash report:

General Tab:

Fault bucket 8324082, type 17
Event Name: APPCRASH
Response: None
Cab Id: 0

Problem signature:
P1: age2_x1.4.exe
P2: 0.7.26.809
P3: 3b7433ec
P4: age2_x1.4.exe
P5: 0.7.26.809
P6: 3b7433ec
P7: c0000005
P8: 000db01a
P9:
P10:

Attached files:
C:\Users\HP\AppData\Local\Temp\WER6A88.tmp.version.txt

These files may be available here:
C:\Users\HP\AppData\Local\Microsoft\Windows\WER\ReportArchive\Report160f8651


Details Tab:

System

- Provider

[ Name] Windows Error Reporting

- EventID 1001

[ Qualifiers] 0

Level 4

Task 0

Keywords 0x80000000000000

- TimeCreated

[ SystemTime] 2014-01-18T18:53:57.000Z

EventRecordID 32976

Channel Application

Computer SPHINX

Security


- EventData

8324082
17
APPCRASH
None
0
age2_x1.4.exe
0.7.26.809
3b7433ec
age2_x1.4.exe
0.7.26.809
3b7433ec
c0000005
000db01a


C:\Users\HP\AppData\Local\Temp\WER6A88.tmp.version.txt
C:\Users\HP\AppData\Local\Microsoft\Windows\WER\ReportArchive\Report160f8651



Thanks again so much for your effort in every respect pertaining to this patch - even if we can't get this sorted out.
Ash2538 (AoC zone, poker sites, pretty well everywhere else)
Inochi_Fumetsu (AoC offline play, AoC Box)
Paradox_28 (AoC online play (Voobly))

Image
User avatar
 Ash2538
 
Posts: 11
Joined: Jan 15, 2013
Location: Canada
Age: 33
 

Re: Problem in RG

Postby  scripter64 » Sat Jan 18, 2014 10:02 pm

The crash is at the same address each time. At least it's a consistent problem (better than random lol).

Please screenshot the following, in order to confirm the game setup:
1. your Main Menu options screen
2. the single player game setup screen (where you pick game options, etc.) before starting
3. your "Age of Empires II\Data" folder in this view (be sure to capture all the dates, etc.)
4. your "Age of Empires II\Games" folder, if it exists (it would exist if you have aofe, etc.)

Finally, please reinstall v1.4 with "Windowed mode support" checked and see what happens.
If you have time, please visit the support chat and we can look into things directly.
 scripter64
 
Posts: 635
Joined: May 22, 2011
 

Re: Problem in RG

Postby  Ash2538 » Sun Jan 19, 2014 3:58 am

Glad to hear there's a bright side in here somewhere :P.

Ok so unfortunately my computer doesn't seem to like me taking screen shots in game for some reason?? The screenshot comes out completely black with some colour in there barely.. you can barely make out the banner in the background / outlines of some of the fields / buttons etc. Doesn't really help us.

SO:

Here's your info! :P

Main Menu Options Screen (just the right side of the screen, I'm sure you know where the single player button / MSN zone button / banner are etc. on the left half of the screen):

Options
Inochi Fumetsu

Player
Inochi Fumetsu <New>
<Change>
<Delete>
<Hotkeys>

Music Sound Scroll Graphics
Volume Volume Speed Detail
|X High |X High |X Fast X High
| | | O Medium
| | | O Low
| Off | Off | Slow

Screen Size X Allow Audio Taunts
1280x720 O One-click Garrisoning
1280x768 X Two button Mouse Interface
1360x768 O Friend or Foe colours
<1366x768>




Single Player Skirmish Match Settings Screen:

Standard Game Game Settings <Random> <Reset>
Name Civilization Player Team Game Random Map
Inochi Fumetsu Random 1 - Map Style Standard
Location Random Land Map
Other Players Size Small (3 Player)
Computer Random - - Difficulty Hard
Other Players 1
Resources Standard
Population 200
Reveal Map Normal
Starting Age Standard
Victory Standard

Team Together X Lock Teams X
All Techs O Record Game O

<So> <IP> <Tech Tree> <Sq>
<Start Game> <Cancel>


Having typed all that out I just realised I'm an idiot and I could just take a picture of the screen with my cell and email it to myself.. so I did that. Those pictures can be found here:
http://i.tinyuploads.com/F742Z9.jpg
http://i.tinyuploads.com/CiWAs1.jpg

The other two screenshots you asked for can be found here:

http://i.tinyuploads.com/5MDhHS.jpg
http://i.tinyuploads.com/yLpwM3.jpg

I am posting this now but I will reinstall 1.4 with windowed mode support enabled in a few minutes and I will post back the results.
Ash2538 (AoC zone, poker sites, pretty well everywhere else)
Inochi_Fumetsu (AoC offline play, AoC Box)
Paradox_28 (AoC online play (Voobly))

Image
User avatar
 Ash2538
 
Posts: 11
Joined: Jan 15, 2013
Location: Canada
Age: 33
 

Re: Problem in RG

Postby  Ash2538 » Sun Jan 19, 2014 4:12 am

OOOOOkkkk

SO.. it seemed to get farther this time (I uninstalled first btw.. then checked windowed mode and Ctrl+Alt reinstalled).

Anyway, it still crashed lol.

here's the screenshot (cuz it almost looked like it was gonna work - actually started loading the in-app graphics before crashing):

http://i.tinyuploads.com/7jgIMV.jpg

However it still crashed.. and here is the crash report from this one (just in case):


General Tab:

Fault bucket 8324082, type 17
Event Name: APPCRASH
Response: None
Cab Id: 0

Problem signature:
P1: age2_x1.4.exe
P2: 0.7.26.809
P3: 3b7433ec
P4: age2_x1.4.exe
P5: 0.7.26.809
P6: 3b7433ec
P7: c0000005
P8: 000db01a
P9:
P10:

Attached files:
C:\Users\HP\AppData\Local\Temp\WERFEB.tmp.version.txt

These files may be available here:
C:\Users\HP\AppData\Local\Microsoft\Windows\WER\ReportArchive\Report15f0584f



Details Tab:

System

- Provider

[ Name] Windows Error Reporting

- EventID 1001

[ Qualifiers] 0

Level 4

Task 0

Keywords 0x80000000000000

- TimeCreated

[ SystemTime] 2014-01-19T03:06:27.000Z

EventRecordID 33316

Channel Application

Computer SPHINX

Security


- EventData

8324082
17
APPCRASH
None
0
age2_x1.4.exe
0.7.26.809
3b7433ec
age2_x1.4.exe
0.7.26.809
3b7433ec
c0000005
000db01a


C:\Users\HP\AppData\Local\Temp\WERFEB.tmp.version.txt
C:\Users\HP\AppData\Local\Microsoft\Windows\WER\ReportArchive\Report15f0584f


Dammit, was really hoping that would work :P.
Ash2538 (AoC zone, poker sites, pretty well everywhere else)
Inochi_Fumetsu (AoC offline play, AoC Box)
Paradox_28 (AoC online play (Voobly))

Image
User avatar
 Ash2538
 
Posts: 11
Joined: Jan 15, 2013
Location: Canada
Age: 33
 
Advertisement from Google 
 

Re: Problem in RG

Postby  scripter64 » Sun Jan 19, 2014 11:01 am

Thanks for the screenshots. It looks like a few files in the installation have been modified.

Please capture a screenshot of your Data folder's compatibility files:
- return to your "Age of Empires II\Data" folder
- click the "Compatibility Files" button on the command bar next to "Organize", "Burn", etc.
- screenshot the files in the folder that appears

Also, try to run the game as admin (right-click age2_x1.4.exe, select "Run as administrator") and see what happens. In addition, try setting the resolution to 800x600 and see if it works there. Sorry for the trouble!
 scripter64
 
Posts: 635
Joined: May 22, 2011
 

Re: Problem in RG

Postby  Ash2538 » Sun Jan 19, 2014 6:51 pm

ohhhhh my goddddd....

Now I feel like SUCH a COMPLETELY retarded @$$hole.....

I can't believe I didn't think to run it as administrator. I am SO sorry for the trouble... DUH you have to run every launcher as administrator.. I guess just because it had been so long since I'd initially installed / I install patches all the time but they don't come with their own launcher..?

I'm making excuses.. I'm an idiot. I am so sorry.. thank you SO much for takin the time to go through all that with me..

I changed the properties of the launcher to "run as administrator" by default and tried again with the recordings.. single player skirmish match.. recs.. mgx.. mgz.. everything's working perfectly. FML.

If you're interested, here's the screenshot you asked for?? :P (and I didn't bother changing the screen resolution cuz I want it higher, not lower, as it is, and everything's working without touching the screen res.. hope you don't mind :P

Screenshot of "compatibility files" in Data Directory:
http://i.tinyuploads.com/mVb7uV.jpg

GOD I'm so dumb!
Honestly, the second I read "could you please try running as administrator" in your post I was like ".... ohhhh fml".
I'm so dumb.. so sorry for the trouble and thanks again so much. FML :P
Ash2538 (AoC zone, poker sites, pretty well everywhere else)
Inochi_Fumetsu (AoC offline play, AoC Box)
Paradox_28 (AoC online play (Voobly))

Image
User avatar
 Ash2538
 
Posts: 11
Joined: Jan 15, 2013
Location: Canada
Age: 33
 

Re: Problem in RG

Postby  scripter64 » Sun Jan 19, 2014 7:42 pm

Great to see it works for you!
Sorry for taking so much time.
 scripter64
 
Posts: 635
Joined: May 22, 2011
 
 
Previous

Return to General Discussion

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

Legend: Global moderators, News posters, Tournament moderators